Ce este HeartMath®?

Misiunea noastră este de a ajuta la trezirea inimii umanității.

Din 1991, Institutul HeartMath a dezvoltat instrumente de încredere, validate științific, care îi ajută pe oameni să reducă și să evite stresul, în timp ce experimentează pace interioară și o stare de calm deosebită care aduce sănătate fizică și mentală. Cercetările de la Institutul HeartMath arată cum, lucrând corect cu energiile inimii în activitățile și conexiunile noastre zilnice, producem beneficii enorme pentru bunăstarea noastră și a celorlalți.

Credem că atunci când ne aliniem și ne conectăm inimile și mințile și ne conectăm cu ceilalți, trezim capacitățile mentale, emoționale și spirituale superioare care deseori rămân latente.

Cercetarea, instruirea și tehnologiile HeartMath sunt menite să ghideze întreaga umanitate către realizarea întregului potențial și să se bazeze pe calitățile inimii în rolul ei de îngrijitor al generațiilor viitoare și al planetei noastre.

Cercetăm și dezvoltăm instrumente fiabile, bazate științific, care unesc legătura dintre inimă și minte și aprofundează legătura oamenilor cu inimile celorlalți. Acest lucru dă putere oamenilor să reducă foarte mult stresul, să-și mărească reziliența și să deblocheze intuiția pentru a face alegeri mai bune.

Ce este VRC (Variabilitatea ritmului cardiac) și de ce este important?

Variabilitatea ritmului cardiac sau HRV (Heart-Rate Variability) reprezintă modificarea ritmului bătăilor inimii în ritmul cardiac și se datorează acțiunii sinergice a celor două ramuri ale sistemului nervos autonom (SNA) – partea involuntară a sistemului nervos. Există două ramuri ale SNA: simpaticul și parasimpaticul. Nervii simpatici acționează pentru a accelera ritmul cardiac, în timp ce nervii parasimpatici o încetinesc. Ramurile simpatice și parasimpatice ale SNA interacționează continuu pentru a menține activitatea cardiovasculară într-un interval optim și pentru a permite reacții adecvate la schimbările condițiilor interne și externe.

Oamenii de știință și medicii consideră VRC ca fiind un indicator important al sănătății. Ca un marker al rezistenței fiziologice și al flexibilității comportamentale, reflectă capacitatea noastră de a ne adapta eficient la stres și cerințele mediului. 

VRC-ul este, de asemenea, un marker al îmbătrânirii biologice. Variabilitatea ritmului cardiac este cea mai mare când suntem tineri și, pe măsură ce înaintăm în vârstă, intervalul de variație a ritmului cardiac în repaus devine mai mic. Prin reducerea uzurii induse de stres asupra sistemului nervos și prin facilitarea homeostaziei proceselor naturale de regenerare ale organismului, practica regulată a tehnicilor de consolidare a coerenței HeartMath poate ajuta la restabilirea VRC-ului scăzut la valori sănătoase.

Conexiunea inimă-creier

Cei mai mulți dintre noi am fost învățați că inima răspunde în mod constant la „ordinele” trimise de creier sub formă de semnale neuronale. Cu toate acestea, inima trimite de fapt mai multe informații către creier decât creierul trimite inimii. Această informație călătorește prin nervi și, de asemenea, sub formă de undă-puls, electromagnetic și hormonal. Mai mult, aceste semnale cardiace au un efect semnificativ asupra funcției creierului – influențând procesarea emoțională, precum și facultățile cognitive superioare, cum ar fi atenția, percepția, memoria și rezolvarea problemelor. Cu alte cuvinte, nu numai inima răspunde creierului, dar creierul răspunde continuu inimii. Aceste efecte ale activității inimii asupra funcției creierului au fost cercetate pe larg și în mod independent în ultimii 40 de ani și în prezent există un mare interes pentru variabilitatea ritmului cardiac ca influență asupra activității creierului.

Cercetările HeartMath au demonstrat că diferite modele de activitate a inimii (care însoțesc diferite stări emoționale) au efecte distincte asupra funcției cognitive și emoționale. În timpul stresului și emoțiilor negative, când modelul de ritm cardiac este neregulat și dezordonat, modelul corespunzător al semnalelor neuronale care călătoresc de la inimă la creier inhibă funcțiile cognitive superioare. Acest lucru limitează capacitatea noastră de a gândi clar, de a ne aminti, de a învăța, de a raționa și de a lua decizii eficiente. Aportul inimii la creier în timpul emoțiilor stresante sau negative are, de asemenea, un efect profund asupra proceselor emoționale ale creierului – servind de fapt la întărirea experienței emoționale a stresului.

În schimb, cu cât este mai echilibrat și mai stabil modelul de intrare al inimii către creier în timpul stărilor emoționale pozitive are efectul opus – facilitează funcția cognitivă și întărește sentimentele pozitive și stabilitatea emoțională. Aceasta înseamnă că învățăm să generăm un ritm cardiac crescut. Coerența, prin reglarea respirației și susținerea emoțiilor pozitive, nu numai că aduce beneficii întregului corp, ci afectează profund modul în care percepem, gândim, simțim și performăm.

Rolurile respirației și al emoțiilor

În timp ce tehnicile HeartMath încorporează un element important de respirație, respirația ritmată nu este obiectivul principal și, prin urmare tehnicile nu reprezintă doar exerciții de respirație. Principala diferență dintre HeartMath și cele mai des practicate tehnici de respirație este că HeartMath se concentrează pe generarea intenționată a unei stări pozitive sincere. Schimbarea emoțională este un element cheie al eficacității tehnicilor. Emoțiile pozitive ne aduc la frecvența noastră de rezonanță naturală și, astfel, permit coerenței să apară și să fie menținută în mod natural, fără o concentrare mentală conștientă asupra ritmului de respirație. În plus, schimbarea emoțională declanșează schimbări hormonale, crescând eliberarea unor hormoni importanți de revitalizare a noastră sau de micșorare a stresului, cum ar fi DHEA și oxitocina. Atunci când este practicată pentru a regla stresul, reduce eliberarea cortizolului, hormonul stresului.

Înapoi la pagina principală

up